2008-06-10

Om pokalen-pokalen – eller Stanley Cup som den heter


Det har slagit mig förr, men det blev speciellt tydligt igår under dokumentären om Ville Nieminen. I textningen av programmet fanns vissa brister om man säger så och det är inte första gången som dessa brister visar sig i svenska medier. Hur man skriver om Stanley cup. Alltså själva pokalen som Nicklas Lidström nyss som lagkapten fick lyfta.

Här kommer några exempel:
"Förste europeiske kapten att lyfta Stanley Cup-bucklan"
– Aftonbladet

"Nicklas Lidström lyfte som den förste europeiske lagkaptenen genom tiderna den väldiga Stanley Cupbucklan över huvudet."
– Expressen

"...blev Nicklas Lidström första europeiska lagkapten som fick lyfta Stanley Cup bucklan efter vinst i natt mot Pittsburgh Penguins."
– Hockeysverige.se

Inte nog med att tre tidningar refererar till Stanley Cup på tre olika sätt, det är dessutom, på enligt mig, tre felaktiga sätt.

Så här står det på Wikipedia:
"The Stanley Cup (French: La Coupe Stanley) is an ice hockey club championship trophy, awarded annually to the National Hockey League (NHL) playoffs champion."

Alltså, Stanley Cup är en pokal, en trofé. Saken man lyfter i glädje och dricker champagne ur är Stanley Cup. Ok?
Stanley Cup-bucklan blir alltså Stanley bucklan-bucklan.
***
"Därför vill jag se Detroit lyfta Stanley Cup"
– Hockeyhockeyhockey.se
***
Ahh. Vän av ordning har fått säga sitt.

6 kommentarer:

  1. Väldigt intressant det här, språkliga diskussioner frågan som jag tycker är viktigare är om inte bloggen borde publicera Jan H.s hemmagjorda filmer?

    SvaraRadera
  2. har du kollat på filmerna linus?

    SvaraRadera
  3. det tycker jag inte är relevant, frågan är om vi är redo att publicera dom?

    SvaraRadera
  4. det är ju svårt att säga om vi inte har sett dem.
    jag har inte sett dem, och vill nog inte heller.

    SvaraRadera
  5. Tja, vi kan ju alltid lägga upp filmerna med etiketterna "bögporr - gay porn - dildo - ass penetration - one hockeyplayer, ne cup" med mera, så kommer vi få in pengarna till ismaskinen i takt med att besökarna ökar lavinartat.

    SvaraRadera
  6. Av diskussionen att döma skulle jag säga att det är tydligt att åtminstone Mats har tittat på dem. Med undertonen att han gillade vad han såg.. :S

    SvaraRadera