2008-07-22

Tack och lov för fotboll

Det är november. Allsvenskan i fotboll sover för länge sedan, Kalmar FF har vunnit guld och i ett pressmeddelande deklarerade man sig mycket nöjda med säsongen. Men nu sover Allsvenskan i fotboll.

Elitserien i hockey är i allra högsta grad vaken, i november. ”Köpelaget” Frölunda stuvar om i femmorna inför varje match och det ryktas om tränarbyte. Brynäs har sparkat och anställt Leif Boork.
Allting är alltså precis som vanligt.
Ungefär samtidigt är Zlatan på blixtvisit i Sverige. En fläck på en toasits och ett MMS till 75 830 senare fylls en kvällstidning:

HÄR KISSADE ZLATAN BREDVID
– KROGÄGAREN RASAR

Sju sidor lyckas man fylla i tidningen. Sex av sidorna är krönikor. Alla som vill får skriva en. Den sjunde sidan är en pixlig 75 830-bild med tillhörande text med rasande krogägare.

Parallellt har det varit full omgång i Elitserien i ishockey. Fyra matcher fick plats – vilka beror på lokal upplaga.
”Tack gode gud för lokala tryckerier”, säger sportchefen på kvällstidningen. ”Ja, och nätet såklart.”

I artiklarna kan vi läsa riktiga citat. Alltså saker som spelare och tränare har sagt (i alla fall ungefär) i omklädningsrum och på presskonferenser i direkt anknytning till match. Journalisterna för följa med hela vägen in och spelarna svarar så snällt de kan. Ibland ställer Pelle Prestberg till och med upp på bild med penisen framme. Så öppen är hockeyn.

Så vad säger ni? Får hockeyn den uppmärksamhet i media den förtjänar, eller ska hockeyn kanske nöja oss med uppmärksamheten den får?
Jag är i alla fall tacksam för alla spaltmetrar fotbollen får året runt. Det gör att det som faktiskt pressas in i hockeyspalterna innehåller en aning mer substans.

Tack och lov för fotboll.
Allsvenskan, Europas 27:e bästa liga.

Av: Jacob

4 kommentarer:

  1. Är det inte ganska jämnt i bevakningen av fotboll och hockey? Om inte hockeyn har mer till och med. NHL-slutspelet med alla svenskar i år fick ju t ex galet mycket bevakning. Under säsong är det hockey i tidningen fyra av sju dagar i veckan, slutspelet får alltid mycket plats, osv osv.

    Så ja, hockeyn får det den förtjänar. Precis som med fotbollen. Huruvida det är mer substans i hockeyn vet jag inte. Det är lika många rattfyllor i hockeyn som i fotbollen?

    Men jo, det är nog lite mera snaskigt och skandaler i fotbollen (kissbilder alltså). Och det är knappast ingen slump antar jag. Folk läser hellre om när Zlatan köper ett hus för 30 mille, än när Näslund tackar nej till VM för tusende gången och skänker en mille till kyrkan i smyg. Kan inte klandra pressen i det läget.

    SvaraRadera
  2. Allsvenskan, europas 27:e bästa liga. Stängda träningar, journalister bakom rep, bara ställa frågor på presskonferenser...
    Fotbollen är större i Sverige. Allsvenskan är större än elitserien. Men ändå är väldigt mycket av det som skrivs om fotboll uppbyggt av spekulationer - jag upplever inte att det är på samma sätt i hockeyn.

    Tror att det beror på att fotbollen tar sig själva på för stort allvar - tror att man är större än vad man är. Man ska skyddas från media som spelare.

    I hockey får man spela TV-pucken för att vänja sig vid media...

    Och jag hoppas verkligen inte att hockeyn följer i fotbollens fotboll när det gäller sådant. För oj vad mycket tråkigare det skulle blir då...

    SvaraRadera
  3. Att fotbollen är större internationellt påverkar det mediala utrymmet till stor del. Zäta gör tre poäng i en match och får en TT-notis, medan Zlatan hänger ett i Serie A och journalistkåren, och jag ska väl tilläggas, börjar flåsa otäckt.

    Men när det kommer till den nationella nivån, så tycker jag att det är jämn bevakning mellan fotboll och hockey. Och ungefär på samma grunder. Vilket är lite underligt då Allsvenskan suger i mångt och mycket. Ja, utom Blåvitt så klart.

    SvaraRadera
  4. Som jag skrev i Petterssons blogg. Fotboll är betydligt roligare än hockey även om du tittar på en tomte-serie som Allsvenskan.

    Publiksiffror, TV-pengar och media står alla bakom detta enkla faktum. Och det finns inte så mycket att göra åt det. Verkligheten ser ju ut som den gör..

    SvaraRadera