2008-12-12

400 minuter Kanadensisk historia

Kollade för ett tag sedan på en dokumentärserie i tio delar. 40 minuter långa avsnitt som går igenom drygt 100 år av Kanadensisk historia. Då förstår ni att det i stort sett bara var hockey det handlade om. Mycket riktigt 400 minuter hockey.

Hockey – a peoples history


Väldigt intressant, till stora delar, men framför allt en lektion i hockeyns ursprung och själ. Hur den växte fram i Kanada och hur den har greppat tag i en hel nation på ett sätt som för en icke-kanadensare är svår att greppa.

# Kul att få reda på namnen bakom troféerna. Lord Stanley med flera.
# Intressant att se hur spelet har förändrats över tid och vilka pionjärer som ligger bakom.
# Löjligt mycket kuriosa, fakta, stora profiler, och all hockeyonani man kan tänka sig.

Man skulle kunna säga att de här tio avsnitten gör vad varje hollywood action-rulle gör, viftar med flaggan. Men eftersom det är hockey det handlar om gör det ingenting även om det kan gå lite till överdrift (en av de saker som faktiskt inte är bra).

Minus:
# Förutom stormatcherna mellan Sovjet och Kanada så nämn inte Europas inverkan på ishockeyn nämnvärt. Inte en enda europeisk spelare togs upp, spelarna har ju trots allt påverkat NHL en hel del.
# Damhockeyn få opropotioneligt mycket utrymme i de tio avsnitten även om den delen av historian är viktig och intressant.

* * * * *

Det jag slogs mest av och det som jag verkligen avundas Kanada är hockeyn som lek. Hockey spelas precis överallt. På varenda frusen dam eller sjö, på någon av alla miljoner (?) uterinkar eller i någon av alla hallar. Och det finns utrymme att leka ishockey. Och det finns utrymme att åka skridskor hur mycket man bara vill. Det saknas i Sverige, platser att leka hockey på.

Hur som helst, ta er 400 minuter och förkovra er i ishockeyns, folkets spel, historia även om det bara handlar om Kanada.

Hur ni hittar den? Kolla ebay och i piratbukten.

Av: Jacob

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar